Megalakul a Jog és Szabadság Kör a Károlin

Az európai és tágabb értelemben a nyugati gondolkodás jelenlegi betegsége annak a szellemi alázatnak a hiányából fakad, amellyel civilizációs örökségünk előtt kellene adóznunk – hangsúlyozta Sándor Lénárd, az Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének egyetemi docense az amerikai Federalist Society-hez kapcsolódó International Law and Liberty Society (ILLS) franciaországi Nointel-ben szervezett nemzetközi konferenciáján, ahol felkérték a magyarországi Jog és Szabadság Kör (Hungary Law and Liberty Circle) megalapítására és működtetésére. A Jog és Szabadság Kör a Károli Gáspár Református Egyetemen belül, közvetlenül a rektor alá tartozó egységként fog működni. 

A 2022-ben alapított, a Federalist Society által inspirált és azzal együttműködő International Law and Liberty Society jogász- és joghallgatói csoportok nemzetközi hálózatából áll. A franciaországi Nointel-ben szervezett konferencia helyszínt biztosított a különböző nemzeti keretek között működő Jog és Szabadság Körök számára, hogy felvázolják küldetésüket és bemutassák eddig elért eredményeiket és jövőbeli céljaikat. Sándor Lénárd előadásában először arra mutatott rá, hogy a jog és a szabadság Magyarországon kéz a kézben járt egymással, hiszen szabadság, a szabad élet megélésének és megőrzésének lehetősége csakis akkor létezett a magyar történelemben, amikor az országban önálló és független alkotmányos rend érvényesült. A hazai történelmi tapasztalat tanulsága, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül. A nemzetközi konferencián Sándor Lénárd felkérést kapott a „Hungary Law and Liberty Circle” (HLLC, magyar Jog és Szabadság Kör) megalapítására és vezetésére.

A magyar Jog és Szabadság Kör egyetemi csoportja Trócsányi László rektor támogatásával közvetlenül a Rektori Hivatal alá tartozóként kezdi meg működését és a szovjet-kommunizmus elől az Amerikai Egyesült Államokba menekült neves magyar jogász és filozófus életútjának emlékére Horváth Barna nevét veszi fel. A névválasztással a hazai Jog és Szabadság Kör az Amerikai Egyesült Államok előtt szeretné kifejezné tiszteletét azért, mert a 20. század borzalmai elől menekülő oly sok magyarnak nyújtott második otthont. Sándor Lénárd az ILLS általánosan megfogalmazott küldetésén túlmenően hangsúlyozta, hogy korunk egyik legfontosabb kihívása a nemzeti alkotmányos és jogi kultúránk megóvása és átörökítése, hiszen az európai gondolkodás jelenlegi betegsége annak a szellemi alázatnak a hiányából fakad, amellyel civilizációs örökségünk előtt kellene adóznunk. A konferencia végén a jog és szabadság körök nemzeti képviselői megállapodtak abban, hogy népszerűsítik és fenntartják az ILLS küldetéséről és alapelveiről szóló nyilatkozatát.

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont